Foto: SVT Arkiv

LLT tar strid mot fusket: Biljettkontrollanterna tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

LLT i Luleå vill stoppa biljett-och kortfusket på bussarna och har därför återinfört biljettkontrollanterna.

”Det här är en viktig signal för oss.” säger marknadschefen Anna Kowal Lindbäck.

Under ett och ett halvt år har det varit fritt fram att fuska på lokaltrafikbussarna i Luleå eftersom den dåvarande leverantören förlorade sitt tillstånd.

Men efter en ny upphandling så är biljettkontrollanterna tillbaka med början måndag morgon.

500 kronor i avgift

De kommer att jobba två och två och kontrollera alla biljetter och busskort och de har också rätt att få se legitimation.

Den som inte har ett giltigt färdbevis får betala en kontrollavgift på 500 kronor och ett inbetalningskort delas i så fall ut direkt i bussen.

– För oss är det här en viktig signal att man betalar när man åker buss, att man har rätt ålderskategori på kortet och att det inte är okej att låna någon annans kort, Det här är ett sätt för oss att stävja fusk, säger Anna Kowal Lindbäck, marknadschef på LLT.

”För mycket kontroll”

Men biljettkontrollanter väcker starka känslor, för och emot.

– Det låter inte så bra. Om man tappar bort ett färdbevis så får man betala 500 kronor, det är inte så juste. Det är lite för mycket kontroll. Helt ärligt, det där hade jag inte velat ha, säger Elias Johansson.

– Jag tycker att det är bra. Alla måste göra rätt sig och betala och inte vara någon smitare. Nog tror jag att det finns de som fuskar, säger Britt-Marie Kostet.

Busschauffören Lennart Gregerson är mycket nöjd med företagets beslut.

– Det är bra med biljettkontrollanter och de behövs. Jag har sett många försök att smita in på bussen under åren, men om vi busschaufförer säger till så blir det så stökigt. Det är bättre om biljettkontrollanter sköter det, säger han. 

LLT:s biljettkontrollanter ska göra stickprovskontroller på bussar från morgon till kväll och bussbolaget kommer att stämma av resultatet varje vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.