Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionrådet Nils-Olov Lindfors (C) gläds över regeringens löfte att Norrbotniabanan ska färdigställas hela vägen till Luleå. Foto: SVT

Löftet: Hela Norrbotniabanan ska byggas

Uppdaterad
Publicerad

Norrbotniabanan ska byggas hela vägen till Luleå. Det lovar regeringen som vill satsa miljarder på vägar och järnvägar i hela landet.

Det var under en pressträff på fredagen som miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) offentliggjorde regeringens infrastrukturproposition. De vill lägga 799 miljarder kronor på att underhålla och utveckla vägar och järnvägar åren 2022–2033.

Färdigställa Norrbotniabanan

En del av detta är att färdigställa Norrbotniabanan hela vägen från Umeå till Luleå. Ministrarna menade att det krävs ett robust transportsystem för att klara av alla kommande leveranser.

Norrbotniabanan

– Med de massiva investeringar vi ser i norra Sverige så är det både för Norrland och för hela Sverige helt avgörande att skynda på arbetet och intensifiera det med bygget av Norrbotniabanan, säger Eneroth.

”Fira ordentligt”

Regionrådet Nils-Olov Lindfors (C) anser att beskedet visar tydligt att regeringen, tillsammans med centerpartiet och liberalerna, prioriterar att bygga ut järnvägsnätet i norra Sverige.

– Jättekul, ikväll ska vi fira ordentligt. Nu måste vi säkerställa att vi bygger Norrbotniabanan klart och den ska vara färdigställd senast 2030. Det måste gå fort, säger han.

Exakt hur pengarna ska fördelas kommer att hanteras efter att riksdagen har fattat beslut om de ekonomiska ramarna. Därefter kommer regeringen ge Trafikverket i uppdrag att ta fram ett förslag på hur pengarna ska användas och vilka projekt som ska prioriteras.

Planen omfattar åren 2022–2033 och ett slutgiltigt beslut om den kommande nationella transportplanen väntas komma sommaren 2022.

Hör regionrådet kommentera vad beskedet betyder för regionen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotniabanan

Mer i ämnet