Gamla järnvägsbron vid Kalixfors utanför Kiruna.

Lösning klar för Kalixforsbron

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket går med på att totalrenovera den gamla järnvägsbron vid Kalixfors utanför Kiruna. Därmed kan de boende som riskerade att bli avskurna från omvärlden andas ut.

Kalixforsbron är ett litet samhälle någon mil utanför Kiruna. Det är ett tiotal hushåll som bor på andra sidan Kalixälven från Kiruna sett och eftersom kommungränsen går efter älven tillhör de Gällivare kommun.

Livlina till omvärlden

Den gamla järnvägsbron har i många år använts som bilväg och det har varit bybornas enda livlina till omvärlden.

LÄS ÄVEN: Rivning av bro isolerar byn

Men vare sig Kiruna eller Gällivare kommuner har velat ta över ansvaret och underhållskostnaderna för bron – och Trafikverket har hotat med rivning om man inte kommer fram till någon lösning.

Lösning klar

Nu, en knapp vecka innan Trafikverkets tidsfrist går ut, finns en lösning på bordet.

Trafikverket åtar sig att renovera bron till fullgott skick medan Kiruna samt Gällivare kommun tar på sig de årliga fasta underhållskostnaderna.

Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson (S).

– Det handlar om kostnader på i snitt 55.000 kronor om året som vi och Gällivare ska dela på, och det ser vi inte som något problem. Vi tycker att Trafikverket har varit mycket tillmötesgående, säger Kristina Zakrisson (S), kommunalråd i Kiruna.

Samfällighetsföreningen som sköter vägunderhållet får enligt förslaget till uppgörelse sköta plogningen av bron.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.