Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör LRF:s ordförande om veganmaten

”Mer klimatsmart satsa på närproducerat”

Publicerad

Lantbruksorganisationen LRF ger sig nu in i debatten om veganmat i skolorna i Luleå. Det är mer klimatsmart att satsa på närproducerat, anser LRF.

Jenny Karlsson är ordförande för LRF i Norrbotten. Hon anser att den senaste tidens debatt om skolmaten fått alldeles fel fokus. Närproducerad mat ger inte bara jobb och håller landskapet öppet. Det innebär också kortare transporter och det är viktigare för klimatet än att maten är vegansk, anser hon.

– Närproducerad mat är bättre för klimatet än importerad vegansk, säger Jenny Karlsson.

Viktigt att eleverna får välja

Luleå kommun meddelade först att man slutar servera vegansk skolmat. Men det väckte häftiga protester vilket fick kommunen att modifiera sig och säga att man ska ”se över måltidsstrategin” och kanske tvärtom göra mer veganskt.

– Det är viktigt med närproducerad mat, säger barn-och utbildningsnämndens ordförande Emma Engelmark (S). Men det är också viktigt att eleverna har möjlighet att välja. Dom vill skolmaten vara varierad.

Mer veganskt betyder import

På frågan om inte länets bönder kan producera mer vegansk mat svarar Jenny Karlsson att det bara är viss vegansk mat som går att få fram här uppe.

– Vi kan öka produktionen av bär, grönsaker och rotfrukter men det ger ju ett väldigt smalt utbud. Ska vi ha ett bredare utbud av vegansk kost så måste vi importera!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer