Luleå tekniska universitet har utsetts av Riksidrottsförbundet till ett elitidrottsvänligt lärosäte. Foto: TT

LTU utses till elitidrottsvänligt universitet

Uppdaterad
Publicerad

Riksidrottsförbundet har utsett Luleå tekniska universitet till elitidrottsvänligt lärosäte.

– Vi har fantastiska förutsättningar för vinteridrott och har även flera av Sveriges bästa lag i sporter som ishockey, fotboll, basket och handboll i vår region, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet.

LTU anställer

Att vara ett elitidrottsvänligt lärosäte (EVL) innebär bland annat att studenter som idrottar på toppnivå får tillgång till kvalificerad studievägledning, en så kallad dubbla karriärer-koordinator, och en anpassning av studierna för att kunna kombinera utbildning med idrottslig hårdsatsning.

– Vi kommer att anställa en verksamhetsledare på heltid, som även är tänkt att fungera som tränare inom skidsporter, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Ökade möjligheter

Studenter som kan komma ifråga måste, på hög nivå, utöva en idrott som ingår i något av Riksidrottsförbundets 72 specialidrottsförbund.

– Att kunna ge fler möjlighet att kombinera elitidrott med akademiska studier ska ge fler svenska medaljer och elitidrottare som lyckas även efter sina idrottskarriärer, säger Peter Mattsson, chef för idrottsutveckling på Riksidrottsförbundet.

Från halvårsskiftet 2020 blir LTU ett av Sveriges 13 elitidrottsvänliga lärosäten.

Vem kan bli elitidrottsstudent vid Luleå tekniska universitet?

  • Du ska vara aktiv inom en till Riksidrottsförbundet ansluten idrott.
  • Du ska uppfylla de krav som Riksidrottsförbundet har satt; du ska vara ”potentiell eller aktuell landslagsidrottare (senior eller junior)” eller ”spelare i högsta ligan i lagbollidrott”.
  • Du måste också vara antagen till en utbildning på Luleå tekniska universitet. Du ansöker och blir antagen på samma villkor som alla andra potentiella studenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.