Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den nya utlänningslagen kan slå hårt mot Luleå tekniska universitet där 70 procent av doktoranderna är utländska. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

LTU drabbas hårt av nya utlänningslagen – 70 procent är utländska doktorander

Uppdaterad
Publicerad

Vid Luleå tekniska universitet finns nu en oro för att både universitet och industrin ska förlora viktig kompetens efter sommarens ändring av utlänningslagen.

– Det kommer att påverka alla nivåer på universitetet, säger Pär Weihed, prorektor vid Luleå tekniska universitet.

Det är kravet på minst 18 månaders anställningskontrakt för att få permanent uppehållstillstånd, som gör det svårt för utomeuropeiska doktorander att stanna kvar i Sverige då de första kontraktet efter utbildningen i allmänhet är på högst ett år.

– Det blir svårt för oss att rekrytera doktorander från länder utanför Europa och det kommer att påverka alla nivåer på universitetet, säger Pär Weihed, prorektor på Luleå tekniska universitet.

Utomeuropeiska länder

LTU har en hög andel utländska doktorander, ungefär har 70 procent, och Pär Weihed uppskattar att cirka 250 av dem kommer från utomeuropeiska länder.

I klippet här du LTU:s prorektor som även är kritisk till hur lagändringen genomförts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer