Att handla second hand är ett sätt att göra sin klädkonsumtion mer hållbar. Foto: Jessica Gow/TT

LTU-forskare fokuserar på ”Årets julklapp” i nytt projekt

Uppdaterad
Publicerad

Det två LTU-forskarna Thomas Zobel och Åsa Ericson ska i ett nytt forskningprojekt undersöka hur återanvändningen kan bli mer central för företag som säljer sport-och friluftsprodukter.

– Företagen behöver mer kunskap om digital tjänsteinnovation och hur de kan förändra sina informationssystem så att användning och återanvändning blir mer centralt i affärsmodellerna, säger Åsa Ericson, professor i informationssystem vid Luleå Tekniska Universitet (LTU) i ett pressmeddelande.

Projektet kommer att pågå under tre år och fokuserar på sport-och friluftsprodukter och hur företagen ska förhålla sig till att fler och fler erbjuder bytes-och andrahandsmarknader samt att privatpersoner använder sociala medier för att byta varor.

Den här typen av marknad står ofta vid sidan om tillverkaren, men i det nya forskningprojektet ska Zobel och Ericson undersöka hur företag kan få ekonomi i och fungerande logistik för breddade tjänster som lagning och andrahandsförsäljning.

– Vi börjar med producenterna, för att de sedan ska kunna påverka konsumenterna. Det handlar om att ändra tänkesätt och beteenden – allt behöver ske i huvudet först och det är en utmaning, säger Åsa Ericson, professor i informationssystem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.