I videon ovan berättar LTU:s rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn om varför de lägger ner journalistutbildningen och vad som kan ske inom kommande åren. Foto: TT Ali Lorestani/SVT Linda Jones

LTU lägger ner journalistutbildning – inga journalistprogram kvar i länet

Uppdaterad
Publicerad

Luleå Tekniska Universitet (LTU) har valt att avveckla sin journalistutbildning i Piteå. Detta innebär att Norrbotten står utan renodlade journalistutbildningar.

Först ut var Kalix folkhögskola som pausade sin journalistutbildning och startade upp andra utbildningar med fokus på sociala medier och digitala kanaler. Nu meddelar även LTU att de kommer att avveckla sin journalistutbildning i Piteå med tre inriktningar: radio, text och film.

Stort studenttapp

Anledningen till detta är främst ett stort tapp på antalet sökande och därmed har man tagit in färre studenter, från 50 till 18 stycken på fem år. Det här beslutet betyder att Norrbotten just nu står utan journalistutbildningar. Den närmsta utbildningen kommer att finnas i Umeå.

I videon ovan hör du fler anledningar till varför TU väljer att avveckla journalistutbildningen – och vad som kan vara på gång istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.