Grejen är att kombinera gammal kunskap med ny teknik och ny kunskap för att skapa metoder som passar idag, säger Maria Udén, professor i industriell design vid LTU. Foto: Henrik Montgomery/TT.

LTU satsar på renslakt

Uppdaterad
Publicerad

Luleå Tekniska Universitet, LTU, ska tillsammans med Sápmi Innovation AB och Lapplands yrkeshögskola utveckla en ny utbildning med fokus på renslakt.

– Tanken är att utbildningen som vi ska utveckla ska bli en kvalitetsstämpel för att visa att man till exempel kan reglerna för djurskydd och vet hur man tar tillvara på renkroppen på bästa sätt, säger Maria Udén, professor i industriell design vid LTU i ett pressmeddelande.

Hon tror att efterfrågan på renprodukter skulle vara ännu större än vad den är idag, om fler visste hur man utnyttjar renen på bästa sätt.

– Slakterierna skriker efter kunnig personal.

Kommer inte bli en kurs på LTU

Projektet med att ta fram utbildningen väntas ta tre år att färdigställa. Tanken är att LTU ska bidra med att strukturera upp processen av att ta fram utbildningen medan andra aktörer står för expertkunskapen. Utbildningen kommer inte resultera i någon universitetsexamen utan är en praktisk utbildning, och nu arbetar man på en lösning för vilka som kan tänkas ansvara för utbildningen då den inte är tänkt att hållas på universitetet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer