Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör om projektet med ”världens snabbaste skida” Foto: Ulf Palm/TT

Luleå tekniska universitet ska ta fram världens snabbaste skidor

Uppdaterad
Publicerad

Luleå tekniska universitet och Sveriges olympiska kommitté startar ett samarbete som ska få fram världens snabbaste skidor och säkra framtida medaljer i mästerskap.

Skid-och snölabbet ska ha en mätplats och verkstad vid Lindbäcksstadion i Piteå.

Samarbetet handlar om teknikforskning för prestationsutveckling inom längskidåkning, skidskytte och skidorientering.

Det handlar bland annat om skidteknologi, ökad kunskap och utveckling av skidor, belag, struktur och valla.

”Världens snabbaste skida”

– I ett första steg skapar vi ett nytt innovativt och dynamiskt skid-och snölabb för att få fram världens snabbaste skida. Unik kunskap ska göra det möjligt att mycket bättre förstå hur friktionen ska minimeras,  säger professor H-C Holmberg, Sveriges olympiska kommittés utvecklingschef som nu knyts till Luleå tekniska universitet.

Det nya samarbetet har tre huvudområden – prestationsteknologi, prestationsanalys och materialoptimering. Inriktningen är att bedriva ny teknikforskning för idrott.

Fler medaljer

– Kopplingen mellan teknik och prestation är också viktig. Exempelvis kan mätningar med sensorer öka kunskapen om hur en skidåkare kan prestera maximalt beroende på förhållanden och utrustning, säger Roland Larsson, professor i maskinelement vid LTU.

Längdchefen Daniel Fåhraeus hoppas att forskningssatsningen ska hjälpa Sverige att förbli en av världens längdskidnationer.

– Vi ser mycket positivt på det samarbete som LTU och SOK nu startar. Utvecklingen både inom material och träning går fort och denna satsning är viktig för att Sverige ska kunna ligga i framkant och fortsatt kunna driva längdskidåkningen framåt i dagens knivskarpa konkurrens, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer