Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör kommunalrådet och polisen om tryggheten i Luleå

Luleå en trygg kommun – men det finns problemområden

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun är fortfarande en trygg kommun att leva i, enligt en ny undersökning. Men de som svarat i bostadsområdena Hertsön, Notviken och Porsön upplever en större otrygghet.
– Det är ändå väldigt glädjande siffror, säger kommunalrådet Fredrik Hansson (S).

Luleå kommuns och polisens trygghetsmätning i olika bostadsområden under 2019 visar att det fortfarande är tryggt att bo i kommunen. Index går upp till sex för ”alarmerande påtagliga problem” och snittet för Luleå var 1,37. Och 88 procent tycker att deras bostadsområde eller by är en bra plats att bo på.

”Problem i Hertsö centrum”

– Det känns jättebra att luleåborna tycker att det är tryggt i kommunen, även om indexet 1,37 är en liten ökning från 2016, säger kommunalrådet Fredrik Hansson (S).

– Undersökningen gör mig glad eftersom vi ligger så lågt när det gäller värdena och hur man ser på sitt bostadsområde, säger Petra Hinterthaner, tf lokalpolisområdeschef i Luleå och Boden.

Men det finns problemområden med högre index: Hertsön (1,96), Notviken (1,81) och Porsön (1,71)

När det gäller vissa frågor som ställts så anger de en del påtagliga problem.

+ Problem med narkotikapåverkade personer utomhus.

+ Problem med bostäder som tillhåll för narkotikamissbrukare.

+ Folk är inte trygga ute ensamma under sena kvällar.

– Som gammal hertsöbo måste jag säga att det är ett fint område, men det har varit vissa problem i centrum under den senaste tiden och det ska vi ta tag i tilllsammans.  Men trots det ligger de här områdena väldigt bra till om man tittar på det ur ett nationellt perspektiv, säger Fredrik Hansson.

– Nu måste vi ut till medborgarna och fråga vad anledningen är att de upplever problem, trots att utsattheten för brott upplevs som mindre än tidigare, säger Petra Hinterthaner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer