Roine Viklund, universitetslektor vid LTU Foto: SVT

Luleå 400 år: Historieprojekt ska öka kunskapen

Uppdaterad
Publicerad

I juli 2021 fyller Luleå stad 400 år vilket förstås ska firas på flera sätt, bland annat med ett stort historieprojekt.

När staden Luleå fyller 400 år den 12 juli 2021 firas jubiléet med olika arrangemang, men också med ett stort historieprojekt. Med projektet hoppas man kunna utveckla mer kunskap om Luleå men också bygga upp en större samverkan mellan forskare och allmänheten.

Identitesskapare

Med i projektet är Roine Viklund, universitetslektor på institutionen för ekonomi, teknik och samhälle vid Luleå Tekniska Universitet, och han anser att kännedomen om sin egen historia spelar en viktig roll som identitetsskapare, både för personer som bott länge i Luleå eller som nyss kommit till Luleå.

–Det är en unik satsning som görs när näringsliv, kommunen och Universitetet går samman och stöttar det här projektet någonting som aldrig hänt tidigare, säger han.

”Största ödmjukhet”

Roine har själv rötterna i Karlsvik och tycker att det allra roligaste är att få fördjupa sig i Karlsviks historia och att lyfta fram de människor som bodde och verkade i Luleå första större industriområde.

–Totalt 4.9 miljoner och det är oerhört mycket pengar, det är med största ödmjukhet som vi tar emot det här och ska försöka att förvalta det så gott vi kan och göra något väldigt bra av det hela, säger Roine Viklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.