Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Micke Nyberg/SVT

Luleå hamn – kan bli näst störst i Sverige efter 2030

Uppdaterad
Publicerad

Luleå hamn kommer att bli den näst största hamnen i Sverige  tack vare den gröna industriomställningen.

Verksamheten kommer att bli tre eller fyra gånger större om tio år.

Det var under ”Stora hamndagen” i Luleå på lördagen som Luleå hamn berättade om den enorma tillväxt som verksamheten står inför.

Det var stor uppslutning och besökarna fick bland annat veta mer hamnen, om LKAB, om SSAB, om Sjöfartsverket och Kustbevakningen.

”En bra satsning”

– Vi anpassar oss efter den gröna industriomställningen här uppe och vi bedömer att vi kommer att bli tre till fyra gånger större på tio år. Luleå hamn kommer att vara Sveriges näst största hamn efter Göteborg efter 2030, säger tf vd Göran Carlsson.

Kent Jonsson från Piteå var en av besökarna och han var imponerad.

– Jag är ganska intresserad av allt som försiggår här. Det verkar absolut positivt och jag tror att det här är en bra satsning, säger han.

Och även Martin Hedlund från Sunderbyn gillade arrangemanget.

– Ett toppenbra initiativ. Det vi har sett hittills är jättebra. Bogserbåten Vilja var kul att se, säger han.

2.200 besökare

När ”Stora hamndagen” avslutats på lördag eftermiddag så visade det sig att ungefär 2.200 besökare varit på plats på Strömören nära SSAB i Luleå.

– Vilken folkfest det blev. Det var väldigt roligt att få visa upp hamnen för allmänheten och berätta vad som händer här och vilken betydelse det har för vår region, säger  Göran Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.