Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Veronica Utterström från polisen berätta om de intervjuer som de gjort bland unga efter förra årets hamnfestival i Luleå. Ungdomarna har berättat hur de upplever fulla vuxna på stan. Foto: SVT

Ungdomar: ”Känns otryggt att gå förbi öltälten”

Uppdaterad
Publicerad
I dag drog Hamnfestivalen i Luleå igång och inför årets festival har ungdomar fått säga sitt om vad de tycker om fulla vuxna.

Det pratas ofta om problemet med ungdomsfylla, men efter förra årets festival togs alltså beslutet att titta på vuxnas alkoholkonsumtion.

– Det var i samband med utvärderingen som vi såg att de som faktiskt ofta betedde sig mindre bra av de som var berusade var vuxna, de som är i vår motsvarande ålder, säger Veronica Utterström som är gruppchef polisområde Luleå-Boden.

”Unga undviker vissa festivalområden

I en intervjustudie som gjorts av polisen, länsstyrelsen och Luleå kommun med ungdomar mellan 15 och 17 år kom det bland annat fram att  berusade vuxna gör att ungdomar undviker vissa områden på festivaler. Tanken är att den här satsningen ska vara ett pågående arbete och inte bara en punktinsats under den här helgen.

– Det blev väldigt påtagligt när ungdomar satte ord på deras upplevelser av hur de uppfattar en vuxen berusad och det ansvar man därmed inte tar, säger Veronica Utterström från polisen.

”Känns otryggt gå förbi öltälten”

– De berättade ju om hur de upplevde att det har varit. Att det är ganska höga fyllenivåer på vuxna, att det kan kännas otryggt att gå förbi öltälten och att man helst inte vill ha vuxna runt omkring sig som är fulla. Bland annat har studien mynnat ut i lite tips till vuxna och föräldrar. Till exempel att man ska komma överens om hur mycket man ska dricka, om man ska dricka på festivalen. Helst vill ju ungdomarna att ingen av föräldrarna ska dricka när de ska gå på festival för de vill ju ha ansvarstagande vuxna, säger Ulrika Nygård som är ANDT-samordnare vid Luleå kommun.

Blås grönt

Det satsas inte bara på att vuxna ska tänka på sin alkoholkonsumtion under festivalen. För andra året i rad satsar Hamnfestivalen på Blås grönt. Det riktar sig till tonårsföräldrar med barn i ålderna 13 till 17 år och förhoppningen är en nyktrare och tryggare festival där unga har kul utan alkohol och droger. I år hoppas arrangörerna på 500 deltagare.

– Det här är en satsning på ungdomar och målsmän där vi vill att de ska prata om det här hemma och att målsmännen registrerar sina ungdomar som då får blåsa här hos oss under kvällen. Blåser de grönt så har de chans att vinna priser från olika sponsorer. Blåser de rött så blir målsmännen kontaktade och då få man ta upp det i hemmet och diskutera. Så det är mer att vi vill att diskussionen ska skötas i hemmet för festivalen, innan och efter, säger Magdalena Malmqvist, projektkoordinator Luleå Hamnkalas.

Är det många som har anmält sig?

– Hittills är det 300 som har anmält sig. Vi hade 300 förra året så nu satsar vi på 500 och jag tror att det kommer att gå i hamn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer