Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vd:n Anders Dahl om hur man vill förebygga bullret när Luleå hamn ska växa. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Luleå hamns vd om ökat buller: Utesluter inte frivillig inlösen

Uppdaterad
Publicerad

Luleå hamn ska växa och fartygstrafiken väntas fyrdubblas. Enligt beräkningar kommer även bullret öka och hamnens vd Anders Dahl utesluter inte frivillig inlösen av fastigheter för boende på andra sidan Luleälven.

Just nu genomför Luleå hamn flera utredningar och processer pararellt. Bullret kommer att öka men exakt hur mycket och om det kommer att gå att begränsa är i nuläget oklart.

– Ljud och buller är komplicerat. Det är inte bara volymen som spelar roll utan vilken typ av ljud. Vi tittar på hur vi kan bygga bort störande ljud, säger Anders Dahl.

Industriboomen i norr

Kan erbjuda lösningar för att lindra

För de boende på Sandön på andra sidan Luleälven finns en oro för att det inte kommer att gå att bo där i framtiden – och Anders Dahl utesluter inte frivillig inlösen av fastigheter.

– Om man gör den bedömningen själv, att det här blir ohållbart. Då vill vi i alla fall kunna ge erbjudanden för att lindra det så mycket som möjligt. Exakt hur de erbjudanden ska se ut tittar vi på just nu, säger han.

I klippet – så ska Luleå hamn försöka bygga bort höga bullernivåer.

”Jobba hårt för att hålla nere ljudet”

SSAB har beslutat att bygga ett nytt stålverk på Svartön. Martin Gidlund, kommunikatör för omställningen på SSAB, menar att det inte kommer medföra ett ökat buller och svarar via mejl:

”I det stora hela kommer SSAB:s omställning att medföra en förbättring avseende buller för majoriteten av boende i Svartöns närområde. När den nya anläggningen är i drift, kommer SSAB klara de bullervillkor som finns för verksamheten idag, även för boende på Sandön.”

Gidlund skriver vidare att bolaget kommer jobba hårt för att hålla nere ljudet från skrothanteringen.

”Vår bedömning är att omställningen som helhet kommer att få positiva effekter på närmiljön.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet