Foto: SVT

Luleå i botten av valdeltagande – väljare om varför de röstar

Uppdaterad
Publicerad

Förra valet låg Luleå i botten gällande valdeltagande i sametingsvalet med 51 procent. Trots pandemin hoppas valförrättaren Ravna Blind att det är högre denna gång.

– Tror att många har poströstat.

Inför valet har tre stora frågor varit rätten till jakt och fiske, hur rennäringen ska klara klimatförändringar, och hur nästa generation ska lära sig det samiska språket.

– Vi är en renskötande familj så att det är jätteviktiga frågor att värna om, säger Ann-Catrin Högling från Boden som åkte till Luleå för att rösta.

I röstlängden i hela Sverige finns 9 220 vilket är fler än förra valet 2017. På grund av pandemin väntas många välja att poströsta men det var en del som kom till Kulturens hus i Luleå för att lämna sin röstsedel.

– Jag tycker att alla val, oavsett vad det är för demokratiska val, så är det viktigt att gå och rösta, säger Nils Sarri från Nikkaluokta som lämnade in sin röst i Luleå.

Vilka frågor är viktigast för dig?

– Rättsfrågorna för samtliga samer. Det är synnerligen viktigt att vi kan jobba utifrån en gemensam vilja och gemensam röst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.