Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Erik Niva, forskningsingenjör på LKAB, berätta om företagets planer på att utvinna apatit. Intervjun är gjord i juni 2020. Foto: SVT

Mångmiljardsatsning när LKAB bygger ny industripark – gruvavfall ska bli till gödsel

Uppdaterad
Publicerad

LKAB planerar en ny miljardinvestering som kan ge hundratals jobb till Luleå, Skellefteå eller Helsingborg.

– Vi tittar på förutsättningarna i respektive kommun. Det är ett stort projekt på minst fem miljarder kronor, säger David Högnelid, gruvbolagets marknads- och kommunikationschef.

LKAB vill bygga en fossilfri industripark för återvinning av gruvavfall och produktion av råmaterial. Gruvbolaget vill  bland annat skapa gödsel till jordbruket med sitt så kallade ReeMAP-projekt, som går ut på att använda och utveckla teknik för att återvinna gruvavfall på ett miljövänligare sätt. LKAB vill även producera insatsvaror, som vätgas, och elektrifiera processerna.

– Ambitionen är att nästan helt kunna eliminera koldioxidutsläppen i processen, säger David Högnelid.

Placeringsort inte bestämd

Vad är det som kommer att avgöra om industriparken hamnar i Luleå, Skellefteå eller Helsingborg?

– Det kommer att  behövas en yta på upp till 50 hektar för anläggningarna. Dessutom behöver vi tåganslutning så att vi kan skeppa ut en miljon ton produkter. Vi behöver också tillgång till en hamn, sammanfattar David Högnelid.

LKAB:s förstudie kommer att pågå till 2021. Gruvbolaget hoppas kunna dra igång full produktion 2027.

I projektet räknar man bland annat med att producera mineralgödsel som kan spara upp till 70 000 ton koldioxidutsläpp (vilket enligt bolagets uppgifter motsvarar en procent av Sveriges utsläpp 2019) jämfört med att använda den teknik som används idag för att producera mineralgödsel..

SVT har tidigare berättat om LKAB:s planer att göra avfallet från gruvan till gödsel för jordbruket.

Fakta om ReeMAP Industripark

Visa

Målet i ReeMAP-projektet är att genom fossilfria processer återvinna gruvavfall (anrikningssand) från LKAB:s järnmalmsproduktion, och omvandla det till produkter som EU klassificerar som kritiska råmaterial på grund av högt importberoende och stor betydelse för vår ekonomi; fosformineral och sällsynta jordartsmetaller. Dessutom kommer även gips och fluorprodukter att produceras i industriparken, med våtkemiska processer.

Fosformineralgödsel ger möjlighet till rika skördar genom effektiv tillförsel av växtnäring, upp till hälften av dagens jordbruksproduktion är beroende av det. Renheten på produkten är också viktig, LKAB:s planerade fosformineralgödsel kommer exempelvis att vara fri från kadmium, ett hälsofarligt ämne som en del material som importeras till EU kan innehålla. Sällsynta jordartsmetaller används i många högteknologiska produkter, till exempel permanentmagneter i elektriska bilar och vindkraftverk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer