Luleå kommun har blivit snuvad på över en halv miljon kronor. Bedragare låtsades att fakturan var godkänd av kommunalråd Carina Sammeli (S). Foto: SVT/Arkiv

Luleå kommun betalade bluffaktura på över halv miljon

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun har betalat en faktura på över en halv miljon kronor och i efterhand börjat misstänka att det kan vara en bluffaktura.

– Det här är väldigt obehagligt, säger kommunalråd Carina Sammeli (S).

Det hela har uppmärksammats under torsdagen av Luleå kommuns Ekonomicenter. Fakturan på 558 150 kronor hade då betalats och attesterats enligt sedvanliga rutiner.

I efterhand har det uppstått misstanke om felaktigheter och fakturan bedöms vara en bluff-faktura.

Startat utredning

Luleå kommun har under eftermiddagen gjort en polisanmälan och startat en intern utredning.

Fakturan är ställd till Foster Williams PWC, Frankrike och avser strategisk planering och företagsfinansiering.

I mejlkorrespondensen framstår det som att kommunalråd Carina Sammeli uppmanar att skyndsamt betala fakturan, men så är alltså inte fallet.

”Obehagligt”

– Det är väldigt obehagligt. Det framstår precis som att det är en uppmaning från mig att fakturan ska betalas, säger Carina Sammeli.

Hon fortsätter:

– Det är ovanligt att vi får utlandsfakturor och det gjordes en extrakoll. Det händer mycket i norra Sverige just nu och inom kommunen har vi blivit varnade för att det kan bli vanligare med bluffakturor nu när både jag och kommunen exponeras mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.