Här berättar socialchefen Gabriella Sjöström mer om hur de gick till väga. Foto: Pontus Lundahl,TT/SVT

Luleå kommun bröt mot lagen – införde besöksförbud på äldreboenden tidigt

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun bröt mot lagstiftningen när de införde besöksstopp på alla kommunala boenden tio dagar innan regeringen fattade ett nationellt beslut. Detta kan vara en bidragande orsak till att endast en person avlidit på kommunens vård-och omsorgsboenden.

– Vi tog det här beslutet därför att vi ungefär samma dag fick information om att vi hade samhällsspridning i Norrbotten, säger Gabriella Sjöström, socialchef i Luleå kommun.

I videon ovan berättar socialchefen Gabriella Sjöström mer om hur de gick till väga.

Coronaviruset i Norrbotten

Besöksförbud 20 mars istället för första april

Den första april fattade regeringen beslut om besöksförbud på alla äldreboenden i Sverige. Men ett flertal kommuner hade redan tagit lagen i egna händer och infört besöksstopp. Luleå kommun var en av dem. De valde att införa besöksförbud på sina vård-och omsorgsboenden 20 mars.

Det är dock svårt att säga hur mycket besöksstoppet betytt för smittspridningen i Luleå. I till exempel Kiruna var man också tidigt ute med besöksförbud på sina äldreboenden men trots det har flera dött i covid-19 medan Luleå bara haft ett dödsfall hittills.

”Besöksstoppen har minskat smittspridningen”

Även Greger Bengtsson, samordnare inom äldreomsorgen på Sveriges kommuner och Regioner (SKR), säger att det är svårt att veta hur mycket ett tidigarelagt besöksstopp betytt, men att två nyckelfrågor för att inte få in smittan på äldreboenden har varit besöksförbud och testning av personal.

– Vår bedömningen är att besöksstoppen har minskat smittspridningen. Men jag vet inte om vi kommer kunna få alla svaren i efterhand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet