Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du varför Rättvisepartiets Jonas Brännberg tycker att det är en förlustaffär att Luleå kommun vill ta betalt för familjerådgivning. Foto: Micke Nyberg/SVT

Nu vill Luleå kommun ta betalt för familjerådgivning

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun ser ut att bli den fjärde kommunen i Norrbotten som tar betalt för familjerådgivning för relationer i kris. Priset föreslås bli 200 kronor per samtal, men oppositionen ser det som en ren förlustaffär.

Det är socialnämnden som föreslår att rådgivning för krisande äktenskap och relationer ska börja kosta pengar från den första september i år, men ärendet ska behandlas av både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige innan det är klart.

”En förlustaffär att ta betalt”

Det var Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna som drev igenom förslaget i nämnden och Rättvisepartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna sade nej.

– Vi ser det som en förlustaffär att börja ta betalt. De vinster man gör när man har en familjerådgivning överstiger vida de besparingar som görs. Det handlar om att spara in några hundratusen kronor bara och om man kan få en enda familj att fungera bra i stället för att ha problem så sparar man in de där pengarna direkt, säger Jonas Brännberg (RS).

Men kommunalrådet Carina Sammeli (S) står på sig och menar att de andra norrbottenskommunerna som tar betalt, Boden, Piteå och Kiruna, inte märkt av någon nedgång i antalet samtal på grund av det.

Kostar kommunen 2 255 kronor – per samtal

Och det handlar alltså om en avgift på 200 kronor för ett samtal som kostar socialförvaltningen 2 255 kronor att administrera, enligt beslutsunderlaget.

– Det är ingen jättestor avgift vi föreslår, men ibland är det inte lika viktigt att komma när du bokar en tid om den inte är värd någonting. Om du är beredd att betala för det så kommer tiden att användas också.

Carina Sammeli fortsätter:

– Men om vi märker att det är många färre personer som går till familjerådgivningen så får vi se över det, men det är inte de signalerna vi fått från andra håll, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.