Luleå: Näst bästa cykelstaden

Uppdaterad
Publicerad

Cykelstaden Luleå har nått nya framgångar i den årliga riksgranskningen – näst bäst av alla mellanstora kommuner och en stor förbättring på ett år.

Det är cykelfrämjandet som genomför den så kallade kommunvelometern och det handlar bland annat om infrastruktur, underhåll, information och marknadsföring. Och så kommunal cykelpolitik, förstås.

”Riktigt roligt”

Vid en konferens i Jönköping i onsdags utsågs Luleå till  den näst bästa kommunen när det gäller mellanstora städer och den femte bästa kommunen totalt sett.  Nästa var Lund följt av Malmö och Uppsala.

Lenita Ericsson (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden var på plats när årets cykelgranskning presenterades.

– Det är riktigt roligt att det gick så bra för Luleå i år. Jag tycker att det är viktigt att cykling ska få en större prioritet i samhällsplaneringen och det jobbar vi med inom förvaltningen, säger hon.

Bättre dialog

Men även om Luleå förbättrat sina poäng i den årliga granskningen så menar Lenita Ericsson att det finns mycket kvar att göra.

– Vi behöver satsa mer på informationskampanjer och dialog med cyklisterna och de som kanske skulle vilja cykla, men som inte gör det av något skäl.

– Dessutom ska vi diskutera cykelfrågorna i samband med den nya utvecklingsplanen för centrum som ska behandlas under hösten, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.