Luleå kommun planerar för massjukskrivningar

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun planerar nu för massjukskrivningar som en följd av coronasmittan. – Alla förvaltningar ska klara av en 40-procentig sjukfrånvaro, säger kommundirektören Anna Lindh Wikblad.

Luleå kommun har aktiverat sin krisledning och satt igång flera olika utredningar om hur coronasmittan ska bekämpas när den slår till med full kraft även i Norrbotten. Kommunen kallade i dag till sin första presskonferens om det lokala hälsoläget som de flesta tror kommer att förvärras.

Massjukskrivningar på gång

– Vi behöver vara uthålliga och följa expertmyndigheternas råd. Det här är ingen quick-fix, utan det kommer ta tid, säger kommunalrådet Lenita Ericson (S).

Coronaviruset i Norrbotten

Kommundirektören Anna Lindh Wiklund menar att det kommer att krävas hårda prioriteringar och att vissa verksamheter kan komma att bli vilande en tid för att klara det allra nödvändigaste.

– Vi har gett alla förvaltningar i uppdrag att planera för en sjukfrånvaro på 20 procent under sex veckor och 40 procent under två av dessa veckor. Det krävs stora insatser för att klara det. Vi måste hjälpas åt över förvaltningsgränserna, säger hon.

Luleå kommun har drygt 6.500 anställda och en sjukfrånvaro på 20 procent motsvarar drygt 1.300 personer. Värsta-alternativet på 40 procent motsvarar drygt 2.600 personer.

Kulturskolan kallas in

Skolchefen Maarit Enbuske har redan sett sjuktal bland personalen på mellan 20 och 27 procent i grundskolan och förskolan.

– Upp mot hälften av förskolebarnen är hemma redan i dag. Jag tror att det handlar om att många barn stannat hemma för att de måste vara helt symptonfria innan de återvänder.

– I grundskolan har vi fler barn på plats, och från och med i dag går bland annat kulturskolans pedagoger in och jobbar i skolan. Vi måste säkra personal på skolorna. Det är viktigt att skolorna är öppna för att resten av samhället ska fungera, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet