Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Anders Dahl, områdeschef Bottenviken Sjöfartsverket, berätta om fritidsbåtfarleden Foto: SVT

Luleå skärgård: Ny farled för fritidsbåtar

Publicerad

Nu finns en fritidsbåtsfarled ut från Luleå utsatt på karta av Sjöfartverket. Prickarna sattes ut i helgen. Mellan prickarna ska det vara två och en halv meter djupt. Den nya farleden är en del att den stora farleden ska muddras med start år 2024.

I går höll Luleå Hamn och Sjöfartsverket ett informationsmöte. Den inre farleden närmare Sandön mellan Strömören och Klubbviken har körts av många sen länge på eget bevåg. Skillnaden nu är att Sjöfartsverket har mätt djup och satt ut prickar.

Alla är inte förtjusta

Syftet är att låta fritidsbåtsägarna vänja sig i tid vid en ny färdväg inför att den stora farleden ska muddras. Eva Larsson och Margaretha Olofsson har stugor ute på Björnöhällan. De är inte förtjusta.

– Jag får farleden precis utanför bryggan, säger Eva Larsson.

Eva Larsson och Margaretha Olofsson har stugor ute på Björnöhällan. De är inte förtjusta i den nya farleden Foto: SVT


 

Syftet

– Det är inte meningen att öka trafiken så intesivt att det får någon större effekt för stugägarna, säger Anders Dahl områdeschef Bottenviken vid Sjöfartverket.

Syftet är att öppna upp för större saktgående båtar såsom segelbåtar.

– Visst har det varit trafik förut också, men vissa har inte vågat köra den inre vägen utan de har kört farleden, men nu lär de ju börja köra den, säger Eva Larsson.

”Hur ska de hjälpa stugägarna?”

De som kommit till informationsmötet hoppades också få svar på andra frågor. Bo Johansson är också stugägare på Sandön.

– Vi får väl se om de har räknat på alla konsekvenser. Jag vill gärna veta hur de har tänkt hjälpa oss stugägare till att behålla stränderna. För det är stränderna som är på väg att ruscha ut i vattnet på grund av vågor och strömmar. Bredare inlopp gör ju att svallen kommer längre upp på stränderna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer