Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu ska forskare vid Luleå tekniska universitet (LTU) försöka ta vara på resterna av Luleå hockey-spelarnas trasiga klubbor, och återbruka materialet till mer krocksäkra bilar. Hör mer i klippet. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Trasiga klubbor från Luleås hockeystjärnor ska ge krocksäkrare bilar

Uppdaterad
Publicerad

Svenska hockeyföreningar slänger varje år tusentals trasiga kompositklubbor. Nu ska forskare vid Luleå tekniska universitet (LTU) försöka ta vara på resterna och återbruka materialet till mer krocksäkra bilar. Många av klubborna i projektet har hittills kommit från Luleå hockey-spelaren Joonas Rask.

– Ur vårt perspektiv är Rask en favoritspelare, säger Patrik Fernberg, professor inom polymera kompositmaterial vid LTU.

Forskningsprojektet sker i samarbete med Luleå Hockey och Gestamp Hard Tech.

– Vi vill utreda om man kan använda resterna från klubban som byggblock i nya strukturer. Framför allt vill vi undersöka om man kan använda segment av klubborna till att fånga upp energi i samband med fordonskrockar, säger Patrik Fernberg, professor inom polymera kompositmaterial vid LTU.

”Hockeyklubbor tekniska underverk”

Fernberg beskriver dagens hockeyklubbor som tekniska underverk. Fibrerna placeras med minutiös precision i lager för att optimera strukturens respons när den spänns som en elastisk fjäder i samband med att spelaren avfyrar skottet.

– Problemet är att belastningen som klubborna utsätts för är väldigt hög, vilket gör att de faktiskt ganska ofta går av. När de går av blir de värdelösa för hockeyspelaren. Men vi är övertygade om att det går att göra användbara saker av delarna som fortfarande är intakta, säger han.

Hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.