LTU på plats 14

Publicerad

Luleå tekniska universitet hamnar på 14:e plats i landet i en ranking gjord av fristående Sveriges universitetsranking Urank som årligen rankar landets högskolor och universitet.

Luleå tekniska universitet hamnar på 14:e plats i landet i en rankning gjord av fristående Sveriges universitetsranking Urank som årligen rankar landets högskolor och universitet.

Samtidigt varnar både student – och teknologkåren för brister i rankingar av det här slaget.

När det gäller sjuksköterskeutbildningen rankas Luleå inte bland de tio bästa i landet utan hamnar på tolfte plats

Mai Lindström som är prefekt vid institutionen för hälsovetenskap vid universitetet i Luleå säger att man gläds åt detta eftersom sjuksköterskeutbildningen låg betydligt lägre på Uranks sammanställning förra året.

Samtidigt menar hon att man inte vet exakt hur rankingen är utformad. Istället säger hon att det är statliga Universitetskanslerämbetet UKÄ:s utvärderingar som är de viktiga för deras del.

Hittills har UKÄ gett utbildningen av arbetsterapeuter vid universitetet högsta betyg och sjukgymnastikutbildningen håller också hög kvalité.

Både på Teknologkåren och på Luleå Studentkår menar man att rankingar av det här slaget har sina brister. Till exempel hamnar ingenjörsutbildningen i Luleå på sjätte plats i landet.

Grundutbildningen på plats 18

Men grundutbildningen ligger så långt ned som på 18:e plats av totalt 24 universitet och högskolor.

-Vi hamnar på 18:e plats i grundutbildningen och det är trots allt det vi först och främst är här för att göra. Ranking överlag är bra men man måste nog se över indikationerna, säger Jesper Bergeskans, utbildningsansvarig vid Teknologkåren. 

Och hans kollega vid Luleå Studentkår Elisabeth Johansson-Hallin fyller i:

-Alla olika mätpunkter som används i de här undersökningarna har inte med utbildningens kvalité att göra, så det säger ingenting om utbildningens kvalité.

Sveriges universitetsranking, Urank, är en fristående organisation som årligen rankar landets högskolor och universitet. Ett flertal parametrar vägs in när man gör rankingen som i sin helhet finns att läsa här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer