Foto: SVT

Inför bostadskarriär för bostadslösa

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun vill halvera antalet sociala andrahandskontrakt. Detta genom att se till att de som bor i så kallade övergångslägenheter får förstahandskontrakt istället.

Det handlar om de som av olika anledningar inte kan få ett eget förstahandskontrakt på en lägenhet. De som kanske blivit vräkta flera gånger för att de inte betalat sin hyra eller för att de stört grannarna, och de som har betalningsanmärkningar. Istället kan de då få ett så kallat socialt andrahandskontrakt, också kallat övergångskontrakt, av socialförvaltningen.

Luleå kommun har förnärvarande 322 sådana sociala andrahandskontrakt – men nu vill kommunen det halvera antalet.

– Vi kan se idag att många blir kvar i övergångslägenheter trots att de skulle kunna klara ett förstahandskontrakt själva, säger Annika Klefsjö, verksamhetschef för Individ och familjeomsorgen i Luleå.

”Stödinsatser i hemmet”

Tanken är att införa en slags bostadskarriär för bostadslösa. Den som får ett så kallat övergångskontrakt ska kunna kvalificera sig för ett förstahandskontrakt genom att under ett år visa att man klarar av att sköta sig som hyresgäst. För att nå dit ska personen i fråga få hjälp av socialen.

– De ska få stödinsatser i hemmet kanske i form av struktur och ordning eller att betala lägenheter i tid. Vissa kanske behöver få en förvaltare, säger Annika Klefsjö.

Övertala människor

Nytt är dessutom att kommunen nu börjar ställa krav. För att kunna få ett övergångskontrakt måste personen i fråga acceptera att ta emot insatser från socialen.

– Om man inte tar emot insatser från socialen kan man inte heller bli aktuell för ett övergångskontrakt, säger Annika Klefjö.

Kan det leda till att antalet hemlösa ökar i Luleå?

– Vårt mål är att ingen ska vara bostadslös. I stället får vi försöka övertala människor att ta emot den hjälp de behöver, säger Annika Klefsjö.

Den största svårigheten som hon ser är istället att få tag på lägenheter.

– Det gäller om att få tillstånd ett bra samarbete med samtliga fastighetsägare. Vi kommer att följa upp individen och se till att det är tryggt och att de betalar sina räkningar. Det som kommer till är att fastighetsägarna måste känna att de kan lita på vår bedömning, säger Annika Klefsjö.

Förslaget har antagits av socialnämnden och ska behandlas av kommunfullmäktige före sommaren.

Här kan du se hela reportaget och höra varför Luleå kommun vill hantera antalet sociala andrahandskontrakt!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.