En kvinna i Luleå skickades till psykakuten på Sunderbyn och fick vänta på vård i fem timmar. Nu anmäler hon ärendet. Foto: Genrebild, SVT/Arkiv

Luleåbo fick stroke – kördes till psykakuten och fick vänta i fem timmar

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Luleå drabbades av en stroke och familjen larmade ambulans. Fastbältad i båren och utan att kunna prata gjorde personalen en ny bedömning och körde henne till psyket istället.

– Det var fruktansvärt och jag fick vänta i fem timmar, säger hon till SVT.

Det var den 19 mars 2022 som kvinnan larmade sin mamma via telefon. Hon kunde inte få fram några ord och kunde bara bilda oklara ljud.

Familjen larmade 112 och ambulans ryckte ut till platsen. Enligt kvinnan var vårdpersonalens initiala bedömning att köra henne till akuten för en läkarbedömning utifrån misstänkt tia/stroke.

– Under färden till akuten sa ambulanspersonalen att de skulle köra mig till psykakuten istället. Jag blev chockad, rädd och förvirrad, säger hon.

Fick vänta fem timmar på vård

”Öh öh öh, äh, äh näh” var de enda ljuden kvinnan fick fram för att försöka avvärja turen till psyket. När de kom fram dit hade personalen även tagit hennes mobiltelefon så hon kunde inte chatta med familjen.

– Efter fem timmar fick jag rösten tillbaka och kunde säga att jag borde vara på vanliga akuten. Jag blev inlagd i fyra dygn, säger hon.

Nu anmäler hon ärendet till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Hon ser allvarligt på händelsen som har satt djupa spår.

– Jag drömmer mardrömmar och har PTSD. Har man haft en stroke så ökar risken för en ny och det har jag fått, säger hon.

Ambulansen bemöter kritiken

SVT har pratat med ambulanssjukvården i Norrbotten och de kan inte uttala sig om enskilda ärenden på grund av sekretess.

– Vi bedömer utifrån symtom, vad vi ser och hör och vad patienten säger. Vi har strikta undersökningsrutiner när vi gör våra bedömningar men det blir tyvärr fel ibland av olika anledningar, säger Stig Holmberg, verksamhetschef för ambulanssjukvården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.