Foto: TT

Luleåbo kunde inte dömas för narkotikabrott

Publicerad

En man har åtalats för olovlig körning och ringa narkotikabrott vid Luleå tingsrätt.

Domen föll på åtalet om olovlig körning. 30 dagsböter á 50 kronor. I slutet av augusti körde mannen, som är i 30-årsåldern, en bil trots att han inte har ett körkort. Och det erkände han i tingsrätten.

Men han bestred åtalspunkten ringa narkotikabrott. I december i fjol omhändertogs mannen enligt lagen om omhändertagande av berusade personer. Polisen misstänkte att mannen var påverkad av narkotika och han fick därför lämna ett urinprov som visade positivt. Men mannen påstår att han en månad tidigare rest till Spanien och rökt cannabis där, eftersom det är lagligt i Spanien. Och därför ska provet ha visat positivt.

Eftersom ingen utredning som kan motbevisa mannens berättelse lades fram, och gärningsbeskrivningen enbart omfattar narkotikabruk i Sverige, ogillar tingsrätten åtalet, och mannen döms inte för ringa narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer