Armando Morino. Foto: Privat

Luleåbo vann brons i karate-VM

Uppdaterad
Publicerad

VM-brons för Luleåbon Amando Morino – men finalplatsen var bara sju sekunder bort.

På söndagen fick Norrbotten en ny VM-medaljör. Det blev brons för Luleåbon Amando Morino i VM i Ashihara Karate i Kazakstan – men han var bara 7 sekunder från en final.

– Jag mötte fyrfaldige VM-mästaren Ruslan Shogenov om finalplatsen. Jag ledde matchen, men med sju sekunder kvar så fick han ett grepp på mig som gjorde att han tog poäng vilket blev matchvinnande. Kul att få medalj så klart, men ändå lite retande när guldet var så nära, säger Amando Morino.

EM-brons för en månad sedan

Men VM-bronset är inte den enda medaljen i Amando Morinos karriär. För bara fyra veckor sedan tog han brons i EM i kyokushin karate.

– Så mina förväntningar innan VM var helt klart att få stå på pallen.

”Guld i framtiden”

Amando Morino har med sina 30 år några år kvar innan karriären är över.

– Min träningskamrat Ronny Gerdin som var med till Kazakstan och tävlade är nyss fyllda 40 år. Jag kommer att ta ett guld i framtiden, det är att av mina mål i livet.

Stor sport i Asien

Karate är stort ute i världen i länder som Japan, Ryssland och Kazakstan. I Sverige är sporten inte lika uppmärksammad. På hemmaplan tror Amando Morino att hans framgångar påverkar ungdomarna i Luleå fighting center.

– Framgångarna betyder mycket för vår klubb. Det innebär att ungdomarna har tränare i världsklass.

Det här är Ashihara karate

Modern karatestil som har sin grund i Kyokushin karate.

Tävlingar avgörs under så kallade ”knock-down”-regler, där enbart nedslagning/utslagning räknas; teknik eller stil premieras inte.

Räknas som en av de mer fysiskt krävande stilarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.