Luleåforskare bakom ny klimatlag

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterar regeringen Sveriges första klimatlag till riksdagen. Bakom förarbetet till lagen finns bland annat forskare på Luleå Tekniska Universitet.

Sedan hösten 2015 har statsvetaren och professorn Simon Matti arbetat med förarbetet till Sveriges första klimatlag. Hans uppdrag har bland annat varit att titta på andra länders klimatlagar och hur man skulle kunna utforma en ny svensk lag.

– Klimatlagen syftar till att stärka upp regeringens arbete med klimatfrågor. Genom att tvinga regeringen att avrapportera sitt arbete till riksdagen och presentera framsteg eller inte. Så vi får en bättre kontroll över dessa processer, säger statsvetaren Simon Matti vid Luleå Tekniska Universitet (LTU).

Sverige ska ta bättre ansvar

Tanken med den nya klimatlagen är alltså att Sverige ska ta bättre ansvar för klimatet genom ett mer uppstyrt arbete. Och att få till en mer långsiktig lösning och mindre svängningar i klimatpolitiken. Med en ny lag vill man även förtydliga de olika ansvarsområdena.

– Det finns väldigt många statliga myndigheter som har att göra med klimatfrågor på olika sätt. Vem har ansvar för vad och vilken roll har regeringen själv i detta? Att tydliggöra hur de processerna ska gå till och se ut är viktigt och ger större möjligheter för riksdagen att utföra sin kontroll över regeringen. Och i slutändan ger det oss, alltså vi väljare, att utöva vår kontroll på den politiska apparaten, säger Simon Matti.

Fortfarande ett förslag

Klimatlagen är dock fortfarande bara ett förslag som riksdagen sedan ska fatta beslut om i sommar. Men då sju partier står bakom lagen i miljömålsberedningen ser den ut att klubbas igenom.

Enligt Simon Matti är det en europeisk trend att införa klimatlagar.

Hur effektiv är egentligen en sådan här lag?

– Det är svårt att säga för det finns så studier över vad som händer när man inför klimatlagar. Storbritanninen införde sin klimatlag 2008 och var först i världen. Men fortfarande finns det få studier som tittar på exakta effekter av en klimatlag. Vad som har hänt eller om någon har blivit bättre. Men det kommer vi att göra nu under ett par år framöver. Och jämföra effekter av klimatlagar i Finland, Storbritannien och i Danmark och så i Sverige när den kommer på plats, säger Simon Matti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.