”Det var illa. Barhäng, långa köer och trängsel”, säger Anders Nystedt om den stängda Luleåkrogen. Foto: SVT

Luleåkrog stängs efter studentfirande

Publicerad

Sportbaren O´Learys i Luleå blir den första krogen i Norrbotten som stängs på grund av att man inte följt reglerna under coronapandemin.

– Vi ska rätta till bristerna och köra verksamheten vidare, säger delägaren Christer Andersson.

Enligt kommunens miljöinspektörer och smittskyddsläkaren Anders Nystedt så har Luleåkrogen fått anmärkningar vid tre inspektioner i maj och juni. Efter studentfirandet på krogen under förra helgen så fattades beslutet att stänga verksamheten.

”Som packade sillar”

– Det var illa. Barhäng, långa köer och trängsel. Studenterna stod som packade sillar på krogen under helgen och de bröt i princip mot alla förhållningsregler som ska följas under coronapandemin. Då har jag inget annat val än att stänga krogen för att förhindra smittspridningen, som nu ökar igen, säger Anders Nystedt.

Men även en krog i Gällivare kan komma att stängas för att ledningen inte respekterat coronareglerna om social distansering och trängsel.

– Miljöinspektörerna är inte nöjda med hur det har sett ut där och om det är likadant vid nästa inspektion så kommer jag tyvärr att stänga den krogen också, säger han.

”En god ordning”

O´Learys delägare i Luleå, Christer Andersson, tycker att de skötte ordningen på ett bra sätt under helgen som gick och betonar att miljöinspektörerna inte hade någon kritik attlämna under kvällen.

– Vi är ett ställe som kan ta in 1 100 personer, men vi stängde insläppet efter 450 personer. Vi är förvånade över att det blev så allvarligt så snabbt som en stängning utan att vi haft en dialog Det pratas om att vi har fått en varning i maj, men den har jag inte sett, och jag har försökt få igång en dialog med Anders Nystedt, men jag har inte fått tag på honom, säger han.

Stängt i två veckor

Delägarna Christer Andersson och Lars Hedqvist har redan bestämt att ha stängt under de närmaste två veckorna, bland annat för att man befinner sig i en ekonomisk rekonstruktion.

– Så vi har gott om tid på oss att rätta till de brister i säkerheten som Anders Nystedt anser att vi har, men vi måste först få veta vilka de är. Vi tar till oss det här och självklart ska vi försöka köra verksamheten vidare efter det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.