Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagaren Jonas Fjellström om den stora narkotikahärvan i Norrbotten som har kopplingar till Dalennätverket. Foto: Polisen & Filip Hannu/SVT

Luleåkvinna vittnade – känner stor rädsla för Dalennätverket

Publicerad

Åklagaren vill se långa straff för de fyra norrbottningar som ska ha försett länet med stora mängder narkotika. Under sista rättegångsdagen visade två rädsla över att ha blivit indragna i gängkriminalitet.

Under torsdagen avslutades rättegången mot norrbottningarna som ska ha sålt Dalennätverkets knark.

Dagen startade med duon, en man och en kvinna från Kiruna, som åtalats för att ha gjort två separata resor till södra Sverige för att hämta narkotika.

Åklagaren vill se ett fängelsestraff på fem år och sex månader för mannen då han ska ha utnyttjat kvinnans drogberoende för att få henne att arbeta.

Kvinnan har hjälpt utredningen

När det gäller kvinnan vill åklagare Jonas Fjellström se en kraftig straffminskning, fängelse i tre år, då hon hjälpt utredningen till åtal.

Dessutom menar han att hon varit i beroendeställning till mannen.

– Vad man har för roll i hierarkin ska spela roll, sade Fjellström under rättegången.

Rädsla för gängkoppling

Andra delen av dagen handlade om kvinnan från Luleå och mannen från Piteå. Båda uttryckte i rätten rädsla över att ha blivit indragna i gängkriminalitet.

– Jag har inte vetat hur allvarligt det varit, att det haft med gängkriminalitet att göra, sa kvinnan.

Åklagaren menar att hon har hämtat knark i Sundsvall och att hon haft en betydande roll i försäljningen. För det yrkar Fjellström på fem års fängelse. Kvinnan hävdar att hon bara har sålt för att finansiera sitt eget missbruk.

Tvingas byta namn och fly

För Piteåbon vill åklagaren se tre år och sex månaders fängelse eftersom han har medverkat i utredningen.

Under vittnesmålet berättade han att han nu kommer behöva byta namn och tvingas fly.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.