Artisten, poeten och låtskrivaren Mattias Alkberg i Luleå är 2021 års vinanre av Taubestipendiet som delas ut av Tidningen Vi. Foto: Anders Lundgren/SVT

Luleåmusikern Mattias Alkberg får 2021 års Taubestipendium

Publicerad

Artisten, låtskrivaren och poeten Mattias Alkberg får 2021 års Taubestipendium, som delas ut av Tidningen Vi. Han får det för ”att han i sin digra produktion av dikter och sånger ständigt lyckas balansera på avgrundens rand med ett snett leende på läpparna”, enligt juryn.

Stipendiet är ett låtskrivarpris som instiftades 1960 av Tidningen Vi och Evert Taube. Det är den enda utmärkelsen i Taubes namn där han själv deltagit i instiftandet.

Mattias Alkberg har sedan debuten 1992 givit ut nio diktsamlingar, 30 album och 26 ep, i eget namn och med olika bandkonstellationer.

”Läser inte nyheter och Facebook”

I höst turnerar han tillsammans med Jakob Hellman. Angående sitt skapande säger han i senaste numret av Vi:

”Jag försöker hålla hyfsade rutiner. Jag går upp på morgonen och dricker kaffe. Och så läser jag – inte nyheter, inte Facebook, utan poesi. Jag läser poesi och sedan skriver jag poesi. Efter lunch fortsätter jag – eller också inte. Jag har ju valt det här livet för att det ska vara fritt.”

Tidigare vinnare

Andra som har fått priset är Sofia Jannok, Jason ”Timbuktu” Diakité, Annika Norlin, Emil Jensen och CajsaStina Åkerström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.