Luleås förskolor för dyra i drift – kostar 72 miljoner för mycket

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun har den i särklass dyraste barnomsorgen av de drygt 30 kommunerna i jämförelsegruppen ”Större städer”.
– Det kan bli fler nedläggningar, säger förskolechefen Annica Backman.

Den så kallade nettokostnadsavvikelsen för Luleå kommuns barnomsorg är 72 miljoner kronor per år och enligt förvaltningsledningen handlar det både om för dyra lokaler och jämförelsevis för hög kvalitet på personalen.

”72 miljoner kronor för mycket”

– Vi har 65 procents legitimerade förskollärare och därutöver yrkesutbildade barnskötare. Vi har alltså 72 miljoner kronor dyrare verksamhet om man jämför med de andra kommunerna i jämförelsegruppen, säger Annica Backman, förskolechef i Luleå kommun.

Hon betonar att kommunen värnar om grundbemanningen och om att barngrupperna inte ska bli större än i dag.

Därför är inriktningen i stället att spara på lokaler och det betyder med största sannolikhet fler nedläggningar av förskolor under 2020 och 2021.

– I den här andan kan man förvänta sig fler förslag. Vi tittar på strukturen och alla gånger som det går att minska kostnaderna så kan det komma förslag att mindre enheter kan komma att inkluderas i större enheter, säger Annica Backman.

Det förslag som lagts fram iför 2019 innebär att förskolorna i Karlsvik, Jämtön och Ängesbyn ska läggas ned redan till sommaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer