Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Gör en vårdplan”– i klippet berättar kyrkogårdschefen i Luleå om inventeringen som ska avgöra vilka gravplatser som ska bevaras. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Luleås kyrkogård inventeras – avgör vilka gravar som får vara kvar

Publicerad

Innerstadens kyrkogård i Luleå ska inventeras för att bestämma vilka gravplatser som har ett kulturhistoriskt värde. Efter det hoppas man att kunna göra en uppfräschning av kyrkogården.

Det är Historiska hus som genomför en kulturhistorisk inventering av innerstadens kyrkogård i Luleå. Kyrkogården anlades 1876 och där finns en mängd gravplatser från olika epoker. Nu vill man utveckla och återställa delar av den.

Ska reda ut vilka som ska sparas

På många av gravplatserna kan man se en skylt där det står att den är återlämnad. Så nu ska inventeringen reda ut vilka som ska sparas och vilka som kan återvinnas och bidra till en ny utformning av kyrkogården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.