Luleå kommuns samarbete med det omdiskuterade kinesiska Konfuciusinstitutet väcker kritik.

Luleås samarbete med Kina väcker kritik

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun fortsätter sitt samarbete med det omdiskuterade kinesiska Konfuciusinstitutet. Det beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att föreslås idag. Men samarbetet väcker kritik.

– Det är naivt att tro att det handlar om möten mellan broderfolk. De som skickas ut på uppdrag av Konfuciusinstitutet är ju väldigt lojala med regimen, säger Jonas Brännberg, gruppledare för Rättvisepartiet (RS).

Kontroversiellt

Luleå kommun fortsätter som värdkommun för Luleå Konfuciusinstitutet under 2017- 2022. Luleå Konfuciusinstitut startade 2012 med syfte att underlätta studier i det kinesiska språket och den kinesiska kulturen.

En utvärdering visar att Luleå får ett gott värde av samarbetet bland annat genom utbildning i kinesiska och studieresor till Kina.

Men samarbetet är kontroversiellt. Efter skarp kritik la exempelvis Stockholms universitet ned Konfuciusinstitut som drevs med pengar från kinesiska staten och som var en del av universitetet. Människorättsorganisationen Amnesty kallade universitetsledningen för ”godtrogen”.

Även Luleås samarbete möter kritik.

– Taktiken är att säga att när människor möts så är det ett sätt att bekämpa diktaturen. Men i Kinas fall är det precis tvärt om; förtrycket har ökat väldigt mycket, menar Rättvisepartiet (RS) gruppledare Jonas Brännberg.

Omstritt

Men den socialdemokratiska kommunledningen delar inte Rättvisepartiets syn på samarbetet.

– Luleå behöver samarbete med andra städer och länder för att nå framgång. Vi är fullt medvetna om vilken regimen i Kina är men fördelarna väger över, menar kommunalrådet Niklas Nordström (S).

Men det var ni ensamma om att tycka?

– Ja, det var vi. Men vi Socialdemokrater menar att det är bättre att fullt ut gå in i ett samarbete än att göra det halvhjärtat och vara lite tveksam.

Dom tre kommuner som nämndes under presskonferensen och som avbrutit samarbetet- tänker dom fel?

– Nej. Jag tror alla har samma utgångspunkt. Kina har en jättetillväxt och ett stort inflytande i världen. Alla länder och städer måste ha en relation till Kina. Vi i Luleå har valt att ha ett organiserat samarbete med Kina, säger kommunalrådet Niklas Nordström (S).

Arbetsutskottets förslag kommer senare att behandlas av kommunstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.