Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Lulebos förra vd Anna-Stina Nordmark Nilsson om det misstänkta fakturafifflet mot bostadsbolaget. Foto: Micke Nyberg/SVT

Lulebos tidigare vd förvånad över fakturafifflet mot bolaget

Uppdaterad
Publicerad

Lulebos förre vd Anna-Stina Nordmark Nilsson anställde den så kallade huvudmannen i fakturafifflet och tyckte att han var en lämplig chef – trots att hon medger att det fanns vissa varningssignaler.

– Men jag anser att vi har haft fyra-ögons-principen när fakturor skulle granskas, säger hon.

Anna-Stina Nordmark var Lulebos vd mellan juni 2015 och juli 2019 och hon anställde den så kallade huvudmannen 2017.

”Fyra-ögons-princip gällde”

Hon beskrivs av företagets anställda under rättegången som en kontrollerande människa som ville ha ”järnkoll” på verksamheten och göra allt ”by the book”.

Miljonsvindel på Lulebo

– Det ska vara ordning och reda. Om vi har ett regelverk om vilka vi ska beställa av så är det besvärande om man går ut och shoppar på stan. Jag anser att vi har haft krav på en fyra-ögons-princip när fakturor ska granskas och är förvånad över att det i media hävdats att det inte varit så, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

”Alla kunde ha gjort mer”

Huvudmannen är misstänkt för att tillsammans med fem företagare ha fifflat till sig minst 12,5 miljoner kronor under 2018, 2019 och i viss mån under 2020.

Och de osanna eller delvis osanna fakturorna har han sakgranskat och attesterat själv, enligt åtalet.

– Alla på Lulebo tycker nog att vi borde ha gjort mer för att förhindra det här, men det är lättare att säga det när man vet vad som har hänt jämfört med när man inte vet det. Det här är väldigt tråkigt och det påverkar hela Lulebo, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljonsvindel på Lulebo

Mer i ämnet