Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nu kan Luppioberget bli ny turistattraktion Foto: SVT

Anläggningen på Luppioberget får nya ägare: ”Har kostat för mycket pengar”

Uppdaterad
Publicerad

Planer på ett tomteland har funnits i Övertorneå eftersom jultomten bor på Luppioberget enligt tornedalningarna. Tanken föddes för första gången på 60-talet, sedan på 90-talet och så sent som 2002.

Restauranganläggningen på Luppioberget i Övertorneå kan få nya ägare och företaget Explore the north lovar att investera mellan 30 och 40 miljoner kronor.

Känd plats

Luppioberget är och har varit en känd plats i tornedalen med midsommarfirande, utsiktsplats med vy över tornedalen, en restaurang som byggdes 2014 av kommunen för närmare 8 miljonen kronor, men som nu säljs med förlust för 2 miljoner kronor.

Anledningen till försäljningen är att anläggningen har kostat kommunen drygt 600 000 kr per år i driftkostnader och sammanlagt  3 miljoner på 5 är.

– Det har inte varit en ekonomiskt bra affär för kommunen, jag anser att kommunen inte ska bedriva turistanläggningar, det ska privata aktörer göra , säger Tomas Mörtberg (C) kommunalråd i Övertorneå.

Tror på tursimen i Tornedalen

Företagarna Johan Väisänen och Sara Ljungren ska köpa Luppioberget om affären får godkänt i kommunfullmäktige.

De äger och driver turist anläggningar i Lannavaara, Tärendö och Kangos, å nu är planen att bygga en liknande anläggning med upp till 100 bäddar och investera närmare 40 miljoner kronor.

– Det blir en helhetsanläggning med restaurang, aktiviteter, boende, bastukultur och vi ska sälja in tornedalen, säger Johan Väisänen Explore the north.

Kommunen tror på turismen i tornedalen och hoppas på utländska turister som kan generera pengar till kommunen

– Syftet är att få utökad besöksnäring som generera till fler arbetstillfällen och skattepengar till kommunen, säger Tomas Mörtberg (C) kommunalråd

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer