”Anklagelserna är allvarliga”, säger socialchefen Robert Cortinovis. Foto: SVT

LVU-härvan i Älvsbyn: Kommunen polisanmäler kritiserad enhetschef

Uppdaterad
Publicerad

Älvsbyns kommun polisanmäler den inhyrde och kritiserade enhetschefen Harriet Rickman.

– Anklagelserna är allvarliga, säger socialchefen Robert Cortinovis.

Det har varit en turbulent tid för socialtjänsten i Älvsbyn efter de uppmärksammade LVU-fallen. På grund av bristande utredningskapacitet tog kommunen in externt stöd för utredningar.

De har visat att det har varit fel beslutsfattare i fem ärenden om barn och unga. Dessa har varit så allvarliga att kommunen väljer att gå vidare med en polisanmälan för att se om tjänstefel begåtts.

De tvångsomhändertagna barnen i Älvsbyn

– Det kan röra sig om urkundsförfalskningar och anklagelserna är allvarliga och vi vill att de prövas av åklagare för att se om tjänstefel begåtts, säger socialchefen Robert Cortinovis.

Arbetar inte kvar

Harriet Rickman har tidigare fått skarp kritik. Enligt en tidigare anmälan har hon kritiserats för att ha raderat information, skrivit om samtal och ändrat beslut om insatser på egen hand.

– Jag har inte skrivit om samtal som skett. Dock har jag ändrat formuleringar som inte var adekvata eller korrekta i ett myndighetsdokument, sa Rickman till SVT i september.

Enhetschefen arbetar inte längre kvar i Älvsbyns kommun.

Vill undvika systemfel

Syftet med polisanmälan är, enligt kommunen, inte att hitta syndabockar utan att se vilka åtgärder som behöver vidtas för att undvika systemfel.

– Vi har varit tvungna att gå till botten med detta och försöka få klarhet i vad som hänt och vad som blivit fel. Vi söker systemfelen och det är inte personer vi är ute efter. Vi på Älvsbyns kommun arbetar för att skapa ordning och reda.

Utredningen visar även avvikelser på allvarliga missförhållanden och dessa ska anmälas till IVO. Det handlar bland annat om att utredningstider inte har hållits samt att utredningar har inte slutförts ordentligt.

SVT har sökt Harriet Rickman för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De tvångsomhändertagna barnen i Älvsbyn

Mer i ämnet