Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör en sammanfattning om att Gällivare använder samma LVU-konsult vars granskning sågas i Älvsbyn. Foto: Darko Vojinovic

LVU-konsultens granskning sågas – används nu i Gällivare

Publicerad

Granskningen som låg till grund för tre rivna LVU-beslut i Älvsbyn får nu hård kritik. Kommunens nya utredning visar att den innehåller flera felaktigheter, men samma konsult används nu i Gällivare.

Älvsbyns kommuns särskilt ansvariga för socialtjänsten har nu gått igenom konsultens granskning som låg till grund för LVU-härvan och slår ner hennes påståenden på punkt efter punkt.

När konsultens granskning presenterades stod det att socialsekreterare förvrängt uppgifter om barnens ärr och ändrat läkarutlåtande. Men kommunens nya utredning visar att några sådana utlåtanden inte finns.

De tvångsomhändertagna barnen i Älvsbyn

”Flera påståenden om brister i den externa granskningen är konsultens egna uppfattningar och tolkningar”, står det i kommunens egna utredning.

Ifrågasatte barn

En annan punkt konsulten kritiseras på är ifrågasättande av barns tillförlitlighet när de vittnar om våld.

Konsulten kritiserade socialsekreterares bedömning av barnen som trovärdiga, men kommunens nya utredning ser inte några anledningar att inte tro på barnen.

Fanns brister

Lex Sarah-utredningen konstaterar dessutom att det har funnits brister som även tidigare lyfts av i andra granskningar.

Det har brustit i hur socialnämnden följt upp vården under LVU, och i dokumentation. Dessutom har det nästan enbart varit konsulter som varit handläggare och de kan ha brustit i kompetens.

Kommunens utredare pekar på att de kan bero på hög personalomsättning, samt ett dåligt program för dokumentation.

Hör Gällivares kommundirektör om hur de ser på att de använder samma konsult i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De tvångsomhändertagna barnen i Älvsbyn

Mer i ämnet