Den planerade uppskjutningen av den kinesiska rymdsonden Chang’e 4 blev lyckad och den är nu på väg till månen. Foto: IRF/SVT

Lyckad uppskjutning – rymdsonden på väg till månen

Uppdaterad
Publicerad

Den planerade uppskjutningen av den kinesiska rymdsonden Chang’e 4, som innehåller mätinstrument från Kiruna, blev lyckad och är nu på väg till månen.

Mätinstrumentet från Kiruna sitter på en kinesisk rymdfarkost och datan som samlas in kommer att delas med Sverige med ungefär ett dygns försening.

Själva rymdsonden beräknas landa på månens baksida i början av januari. I ett pressmeddelande meddelar man att forskarna och ingenjörerna på IRF är mycket nöjda med sin insats.

– Ja det känns fantastiskt. Det är inte något man gör varje dag. Och det har varit mycket jobb för att komma hit, sade Martin Wieser som är forskare vid IRF och ansvarig för instrumentet ASAN, Advanced Small Analyzer for Neutrals till SVT innan uppskjutningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer