Foto: SVT

Moderat KU-anmäler regeringen för hanteringen av Kallak

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Karlsson (M) har lämnat in en KU-anmälan rörande regeringens bearbetningskoncession för Kallak. Han vill att konstitutionsutskottet ska granska tidigare Näringsminister Mikael Damberg och nuvarande Näringsminister Ibrahim Baylan, men även Näringsdepartementets hantering och agerande kring denna fråga.

Redan år 2010 har företaget Beowulf Mining utfört provborrningar och provbrytningar i Kallak. De lämnade först in en ansökan om bearbetningskoncession för Kallak-projektet i april 2013 och har sedan dess har hänvisats vidare hela tiden – mellan Bergsstaten, Länsstyrelsen, Naturvårdsverket, Riksantikvarieämbetet och regeringen. Nu ligger ärendet hos regeringen en andra gång för beslut,  vilket de gjort sedan juli år 2017, och har hittills kostat företaget 80 miljoner kronor.

Hanteringen har missköts

Mattias Karlsson (M) tycker inte att man ska äventyra den tätposition Sverige har inom gruvnäringen, då Sverige länge har varit Europas ledande gruvnation.

– Eftersom att hanteringen missköts blir det inte bara problem för företaget som har lagt ut en massa pengar på detta, utan även för Sverige.  Det gör så att andra gruvbolag, även utanför Sverige inte törs ansöka om detta då ansökningshanteringen inte är säker.

I anmälan till KU skriver Mattias Karlsson (M):

”Med anledning av regeringens oförmåga att fatta beslut i rimlig tid avseende bearbetningskoncession för Kallak K nr 1, menar jag att det är påkallat med en granskning av konstitutionsutskottet. Jag vill att konstitutionsutskottet ska granska tidigare Näringsminister Mikael Damberg och nuvarande Näringsminister Ibrahim Baylan samt Näringsdepartementets hantering och agerande kring denna fråga. Dels vill jag att utskottet riktar fokus på vilka organisatoriska och andra åtgärder som har vidtagits för att korta ned handläggningstiden av detta ärende, dels på om tillräckliga resurser har avsatts för beredningen av ärendet. Statsministern har det övergripande ansvaret för att regeringen och Regeringskansliet har den organisation och rutiner som krävs för en korrekt handläggning av förvaltningsärenden och granskningen bör därför även avse hur statsministern agerat för att säkerställa detta”.

Anmärkningsvärt

– Det är helt klart anmärkningsvärt att regeringen inte har kommit fram till ett beslut ännu. Det står till och med i förvaltningslagen att de ska handläggas så enkelt, snabbt och kostnadseffektivt som möjligt.

Mattias Karlssons egna spekulationer är att regeringen inte kommer överens. Han tror att Socialdemokraterna vill godkänna ansökan, medan Miljöpartiet sätter skeppar i hjulet.

Han säger även att den stränga miljölagstiftning och våra högt ställda miljömål är förklaringen till att svensk gruvnäring idag ligger i toppen inom miljömässigt hållbar och klimatanpassad gruvbrytning.

– Jag hoppas att en KU-anmälan förhoppningsvis sätter fart på regeringen och att de inte vill ha granskningen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet