Marit Aasvang Olsson fångade halofenomenet i Malmberget. Foto: Marit Aasvang Olsson

”Magiskt” ljusfenomen på himlen i Malmberget

Uppdaterad
Publicerad

Malmbergsbor kunde i veckan skåda ett så kallat halofenomen på himlen. ”Det kändes som att man var i en magisk värld”, säger Marit Aasvang Olsson.

Det var på tisdagsmorgonen som ljusfenomenet syntes över Malmberget. Marit Aasvang Olsson höll på att skjutsa sin dotter till skolan när hon först såg ljuset.

– Var först lite irriterad för att min dotter hade missat bussen och jag var tvungen att skjutsa henne till skolan. Men så tittade jag ut och såg ljuset och tänkte: Jäklar vilket ljus.

”Var helt magiskt”

De beskådade ljuset tillsammans ett tag innan dottern sprang in på skolan. Marit Aasvang Olsson skyndade sig därefter till en lämplig plats för att fånga fenomenet på bild.

Att det var 22 minusgrader utomhus stoppade henne inte från att stå ute i kylan.

– Vi har haft runt 30 minusgrader i en vecka, men det var det värt. Första gången jag tackar min dotter för att hon missade bussen. Det var verkligen helt magiskt – kändes som att man var i en magisk värld.

”Det är faktiskt vanligt”

SVT:s meteorolog Pererik Åberg berättar att ljuset är ett så kallat halofenomen. Det uppstår när solljuset bryter och reflekterar iskristaller som svävar i atmosfären.

Och fenomenet är inte speciellt ovanligt.

– Det är faktiskt vanligt. Det räcker med att man har iskristaller i molnen och att man tittar upp på himlen. Det är ofta att folk missar det och tittar ner i marken, säger Åberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer