”Magstarkt av Vattenfall”

Uppdaterad
Publicerad

Biologen Siri Lundström är starkt kritisk till att Vattenfall inte gjort något för att återskapa den mångfald som en gång fanns i Luleälven.

– Luleälven står för hälften av hela landets elkraftsproduktion och jag tycker det är otroligt magstarkt att man inte vill prioritera någon som helst miljöhänsyn i den här regionen, säger Siri Lundström.

Siri Lundström, biolog med rötter i Norrbotten, engagerad i Norrälvar.se och Lule Älvdals Serviceorgan, pekar på att det i Luleälven finns Europas längsta torrlagda älvfåra på 17 kilometer. Idag en torr stenöken men som innan vattenkraftsutbyggnaden var ett fiskeeldorado med vilda forsar och laxar på 30 kilo.

– Man kanske inte kan komma tillbaka dit, det är en utopi. Men man skulle kunna få tillbaka reproduktionsområde i den nu torrlagda sträckan. Skulle man dessutom göra fiskpassager nedanför de fyra sista kraftverken skulle man kunna få upp laxvandring också, säger Siri Lundström.

”Fokus på energin”

Från Vattenfall säger miljöchefen Richard Holmgren att det är energiintresset som haft förtur när det gäller Norrlandsälvarna och den storskaliga vattenkraften. Men han säger också att Umeälven är ett exempel där det gjorts stora åtgärder i form av en fisktrappa som leder förbi fisken upp till Vindelälven.

På frågan om det är möjligt att göra detsamma i Luleälven säger han att det nu pågår en utredning i Vattenmyndighetens regi där man ser över olika åtgärder för Luleälven. En utredning som väntas stå klar 2018.

Känner oro

Men trots det och att den idag 100 år gamla vattenlagstiftningen inom en snar framtid ska ersättas av en ny med hårda krav på miljötänkt är Siri Lundström orolig.

– När det gäller lagstiftningen har vattenkraftsindustrin lobbat enormt för att undanta de stora vattenkraftsälvarna och då främst Norrlandsälvarna.

– Regeringen jobbar ju med en proposition som troligen kommer i höst, eventuellt först nästa år då för vi se vilka lagförslag som läggs i den, säger Richard Holmgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.