”Makthavare måste ta sitt ansvar”, säger Camilla Eriksson, skådespelare. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Makthavare måste ta sitt ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Nu får det vara nog! Det tycker 700 personer från både film och teatervärden runt om i landet – även i Luleå.

I kväll läser 700 skådespelare runt om i landet upp vittnesmål om sexuella trakasserier inom teatervärlden. Och på scenen i Luleå kommer ett 20-tal kvinnliga skådespelare från teaterhögskolan och Norrbottensteatern delta.

– Det här funkar liksom inte längre, makthavare måste ta sitt ansvar, säger Camilla Eriksson, skådespelare på Norrbottensteatern.

De vill nu se en förändring i branschen och att makthavare bland annat tar sitt ansvar. Att de börjar agera med omsorg samt ansvar för sina medmänniskor.

De vill även se en nolltolerans mot sexuellt utnyttjande och våld – och om det sker ska det ge konsekvenser i form av uppsägning.

”Alla vittnesmål är anonymiserade”

Ingen skådespelare kommer läsa upp sitt eget vittnesmål under manifestationen.

– Alla dom här vittnesmålen är anonymiserade så man inte ska veta vem förrövaren är utan för att påvisa strukturen och hur stark den är, säger Eriksson.

Det finns inga män som blivit utsatta?

– Självklart finns det också män som blivit utsatta, men i 99 procent av fallen så är det en kvinna som har blivit utsatt av en man. Sedan finns det så klart fall där kvinnor utsätter män också, eller män utsätter män, eller kvinnor utsätter kvinnor. Men strukturen är att det är män som utsätter kvinnor och att det är män i maktposition som utsätter kvinnor som inte har lika mycket makt.

Och det är det ni vill ha stopp på nu?

– Ja, tack. Hemskt gärna, säger Camilla Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Uppropet Tystnad tagning

Mer i ämnet