Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Älvsbyns kommunhus. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Maktskiftet klart: Ny allians ska styra Älvsbyn

Uppdaterad
Publicerad

Älvsbyns kommun har gjort klart med sitt politiska styre de kommande fyra åren. Fyra partier samlas under det gemensamma namnet Älvsbyalliansen.

I den nykomponerade alliansen kommer Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna att ingå.

– Ensam är inte stark. Vi behöver varandra och ta till vara de olika partiernas styrkor, säger Liberalernas gruppledare Göran Stenlund i ett pressutskick.

Han kandiderar till nytt kommunalråd

Älvsbyalliansen har kommit överens med Centerpartiet, som inte ingår i alliansen, i val av ordförandeposter och kommunalråd för att bryta över 100 år av socialdemokratiskt styre i kommunen.

– Vi har fört många och långa samtal denna höst om vad våra samarbetspartier. Vi har utformat ett lag för att hjälpa kommunen att bli sitt allra bästa jag, säger Johan Dahlqvist (M), Älvsbyalliansens kommunalrådskandidat.

Slutar på grund av hälsoskäl

Tidigare styrde Socialdemokraterna i minoritet tillsammans med Vänsterpartiet. SVT har tidigare pratat med kommunalrådet Tomas Egmark (S) som aviserat sin avgång på grund av hälsoskäl.

Mer om det i klippet nedanför.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Älvsbyns kommunalråd Tomas Egmark (S) om varför han hoppar av. Foto: Micke Nyberg/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.