Målade naglar ska utmana normen

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Plahn, rektor i Tyresö utanför Stockholm, funderade på vad han kunde göra för att uppmärksamma hbtq-frågor och bryta mot normerna. Svaret blev nagellack.

Efter två veckor med målade naglar lade Fredrik Plahn upp en bild på Facebook och utmanade ”andra vita gubbar” att bryta normen. Han hade aldrig kunnat föreställa sig vilket gensvar han skulle få. Bilden har delats över 5 000 gånger.

Efter det att han för första gången gått till jobbet med målade naglar visade det sig att han inte var den förste i familjen att ha nagellack. Ett av hans barn hade haft nagellack i skolan och fått massor av frågor om det.

Göra skillnad

För Fredrik Plahn bevisade det att han var på rätt väg med nagellacket.

-Jag gör det dels för att det är skoj, dels för att det kan göra skillnad, säger han.

-99 procent har varit positiva och själva sagt att de ska måla naglarna eller på andra sätt utmana normen. Sedan finns det de som tycker att män ska vara män och kvinnor kvinnor. Det visar ju att vi behöver prata mer om de här frågorna.

Lyfta andra

Den transfeministiska debattören Maria Ramnehill har ingenting emot nagellacksutmaningen, men reagerar på att en heterosexuell cisman* får så mycket uppmärksamhet för något som inte är särskilt normöverskridande.

-Det finns många andra som riskerar mycket mer med att uttrycka femininitet – kvinnor. Det vore bättre att lyfta dem som verkligen bryter mot normerna, som transpersoner som inte syns och inte får ta den plats vi statistiskt borde få ta.

Hon ser också ett problem med att det krävs en man för att uppvärdera något traditionellt feminint och tror inte att män med målade naglar förändrar något i stort.

-Möjligen att nagellack börjar ses som något könsneutralt eller maskulint. Men det kanske ändå är en droppe som urholkar någon sorts sten.

*Cisperson – en person vars könsidentitet, juridiska och biologiska kön alltid har hängt ihop enligt normen.

Boel Holm/TT

Fredrik Plahns utmaning på Facebook:

I snart två veckor har jag använt nagellack varje dag. Varierat färger, kombinerat med kläder i samma färg. Ganska kul men det är inte syftet utan jag tänkte att jag skulle utmana heteronormen. Vem kan vara mer lämpad än en medelålders, vit, fyrbarnsfar som arbetar som rektor. Jag har haft det i möten, på jobbet, haft intervjuer, EVK etc och tänker ha det tills ingen tycker det är konstigt eller frågar om det. Nu skickar jag en utmaning till er andra vita gubbar att bryta normen. Jag gör det för att mina barn och mina elever ska kunna vara som de vill utan att någon ifrågasätter det!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer