Ingen tågtrafik tillåts på Malmbanan sedan granater upptäckts vid grävarbeten i Narvik. Foto: Norsk polis

Malmbanan stängd efter upptäckt granat

Uppdaterad
Publicerad

Tågtrafiken på Malmbanan har stängts av nära Narvik sedan granater upptäckts vid grävarbeten. Nu har norska försvaret kallats in.

Tågtrafiken till och från Narvik kommer att vara stängd åtminstone till sent i kväll efter upptäckten av explosiva föremål. Norska försvarets bomgrupp kommer till platsen i eftermiddag för att arbeta på platsen.

Det är både malmtrafik och persontrafik som omfattas av stoppet mellan Narvik och Starumsnes på den norska sidan av Malmbanan. Det innebär att LKAB:s transporter i Kirunagruvan inte når fram till malmhamnen i Narvik under hela dagen.

Stort område avspärrat

Norska försvarets bombgrupp ska landa på Evenes flygplats under fredagseftermiddagen och ska därefter flygas ut med helikopter till upptäcktsplatsen mellan Narvik och Staumsnes.

Polisens bedömning är att Malmbanan kommer att vara stängd åtminstone till klockan 22 i kväll.

Jernbaneverket har spärrat av ett område på 200 gånger 200 meter runt platsen för upptäckten.

Dolt under längre tid

Polisen tror att det handlar om sprängmedel som har legat dolda under en längre tid.

– Troligen handlar det om sprängmedel från andra världskriget, men det kan vi inte slå fast. Det finns många rester från den tiden i området, säger operationsledaren Rold Jensen i Nordlands polisdistrikt till NRK.

På fråga om det finns risk för att granaterna kan explodera svarar han att fackfolk säger att granaterna inte ska röras.

I området kring Narvik rasade under april och maj 1940 våldsamma strider mellan tyska styrkor och ena sidan och allierade med engelsmän, fransmän och polacker å andra sidan. Striderna slutade i juni när de allierade styrkorna kallades till Frankrike för att försöka slå tillbaka den tyska offensiven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer