Malmfältenindustrin söker unga kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

De unga i Malmfälten har landets bästa möjligheter att få välbetalda jobb inom industrin.

Men tjejerna tänker inte låta killarna husera ensamma på den gynnsamma arbetsmarknaden. På industriprogrammets svetsinriktning Hjalmar Lundbomsskolan i Kiruna går 15 elever. Nio av dem är tjejer.

För Hanna Gidlund är det jobbet som sådant som lockar mer än utsikterna till en säker anställning med bra lön.

Ung i Norrbotten

-Det är bara jobbet, men det är inte dåligt att man får bra lön, säger hon.

I dagarna har eleverna fått klart med sina sommarjobb och industrieleven Frida Millebrand märker att tjejerna har lättare att få jobb än killarna.

-Vi sticker ut i mängden och företagen vill ha in fler tjejer, säger hon.

Blandade grupper effektiva

Många företag inom gruva och verkstad har ambitionen att öka andelen kvinnor i företagen. LKAB har gått från att ha haft 7 procent till 17,5 procent kvinnor på tio år och målet är att komma upp i 25 procent till år 2020. Det vill säga att var fjärde anställd ska vara en kvinna.

-Vi jobbar på många olika sätt. Dels är vi ute på mässor och företagardagar för att sprida bilden av LKAB som en attraktiv arbetsgivare, sedan jobbar vi med grundskolor för att få tjejer att söka gymnasiets tekniska utbildningar, säger personalrekryteraren Carina Martinsson.

Inom LKAB är man övertygad om att blandade grupper är effektivare och skapar mer nytänkande.

-Det är viktigt för oss som företag, säger Carina Martinsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ung i Norrbotten

Mer i ämnet