Karin Stöckel Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hon tvingas resa 24 mil för ultraljud

Publicerad

I dag finns det ingen barnmorska som är stationerad i Kiruna eller Gällivare som kan utföra ultraljudsundersökningar på blivande mammor. I stället reser barnmorskor upp från kusten.

Hittills har kirunamammorna inte kommit tillräckligt ofta till Kiruna och för några har det blivit en extra resa till Gällivare. Och det kan vara lite stökigt om det finns fler därhemma som pockar på uppmärksamheten. 

Som för Karin Stöckel, mamma till Vidar åtta månader, och som väntar sitt andra barn i mars.

– För oss har det blivit struligt eftersom vår son är så liten. Annars kanske man kan ha sina barn på förskola och det skulle ju ha underlättat, säger hon.

Resan tolv mil enkel väg till Gällivare har inneburit att hon har fått skaffa barnvakt, betalat för bensinen och tagit en hel dag ledigt från jobbet.

– Det blir ett inkomstbortfall också, säger hon.

Brist på kompetens i hela regionen

Bakgrunden är att barnmorskan som var utbildad för ultraljud i Kiruna har gått i pension. Och det är brist på den kompetensen i hela regionen.

Nu uppmuntrar Region Norrbotten barnmorskor att vidareutbilda sig inom området och har fått två napp, en i Piteå som blev klar i fjol och en i Sunderbyn som precis har påbörjat sin utbildning.

– Tyvärr har vi ingen i Malmfälten som har visat intresse, men vi håller den frågan öppen. Vi vill gärna utbilda på plats, säger Annika Johansson, chef för obstretik och gynekologi vid Region Norrbotten.

Men tanken är att det är kustbarnmorskorna och inte Malmfältsmammorna ska resa, och om en månad dubbleras resorna till Kiruna, från en dag varannan vecka till en dag varje vecka.

– Vi har sett under en period att vi har större behov av ultraljudsundersökningar. Då är vi flexibla och utökar antalet undersökningar. Så gör vi i hela länet, säger Annika Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer